Öne Çıkan Yayın

MERHABA , BUNDAN SONRA...

orgucantam.blogspot.com dan sevgilerle Canlar. Oldukça uzun bir zaman oldu bloguma yazmayalı,şu an oldukça değişik bir duygu kaplad...

HÜNNAP AĞACINI DUYDUNUZMU ?


 Bu yazımı ve bahçemdeki HÜNNAP ağacını sizlere göstermeyi daha önce planlayıp resimlemiştim ama fırsat bulup paylaşamadım.   dün   bahçede gördüğüm görüntüyüde çekince hadi bugün    yayınlayayım dedim.
 Hünnap ağacını  rahmetli kayınvalidem Hatice anne kırklarelideki arkadaşlarını ziyarete gittiği bir sene getirmişti minicik bir fidandı   20 -21 yıl oldu incecik gövdesiyle hızla büyümeye başladığında hep rüzgarlı günlerde kırılacak gibi gelirdi  bana:)) ilk mevesini tatdığımda çok ilginç bi lezzetti benim için.  Sonraları TV de bir programda izlemiştim  ege ve marmara bölgemizde yetişiyormuş ve pek çok şifalı yanı var diye.
Hünnabı yerken bir iki meyvenin tadını da alıyorsunuz (ilk olgunlaştığında) elma-kavun-kivi  nin tatları geliyor yerken aklınıza.
(bu resim netten  benim ağaçta meyveler çıkınca yayınlarım)
İğde yi pekçoğunuz bilirsiniz  ilk bakışta ona benziyor ama içi unsu değil elma gibi .İkiye kestiğinizde bir gün beklese bile diğer meyvalar gibi kararmıyor. reçeli yapılıyormuş kimiside kurutulmuş meyveleri çay gibi yapıp içiyormuş. aktarlarda kuru hali satılıyor.  Bizim evde  direkt meyva olarak tazeyken tüketiliyor . yıllar içinde boyu uzadıkça biz kısaltıyoruz geçenyıl epeyce bir budandı biraz arsız  fazlaca yayılıyor.  Geniş bilgisi merak edenler için burada.


Dünkü olaya gelince:   birkaçgün önce  ağacın dibinde yeni filizler gördüm acaba hünnap mı   yoksa kendiliğinden çıkmış birşeyler mi diye inip baktım (Yıllardır komşu abi çekirdeğinden  dalından  denedi ama bir türlü tutturamamıştı  ) ve yan komşum Mükerrem ablayı çağırıp gösterdim abla bak bakalım  hünnap sa  abi çok sevinecek  alır ekersiniz köyde bahçenize  dedim.
  Birlikte bakınca  Bingooo  filizler hünnapmış  3 ayrı kök   birinide inş. Canım Eminem alır   o da çok istiyordu.  yalnız şubat mart aylarında köklenmesi gerektiğini söyledi.
 Eşimde   bahçeye gelen kediler zarar vermesin diye   etrafını çevirdi :)))))))
 çevirmek işe yaradımı buyrun bakın:)))))))))
   bu da bir ders gibi oldu   doğru diye düşündüğümüz şeyler bazen çözüm olmuyormuş:))  Allahtan üstüne değil yanına yatmış kendisine yazlık yaptık sandı sanırım:)))))  (  Garibim hava o kadar sıcakki  sulanmış toprak ona serin geldi herhalde  ee çevirip ev gibi de yaptılar uyunmazmı.  Kendileri  Bademin   arkadaşı da oluyor. yan yana gelince sarmaş dolaş  asker arkadaşı  ama kapı açık kalmışsa mama tabağının başında :)))  
Tabağından mama yedi diye bizde biraz ilgi gösterdik diye   deprasyona girdi Badem bey.  sırf bu yüzden  arka balkona tel kapı yaptık:)))))  
Artık bu kadar yanyana gelmelerine izin vermiyorum    sonrasında ilaçlaması birşey değil Badem üzerinde yürüyenlerden deli gibi tırsıyor:))))



14 yorum:

  1. Hünnap hiç duymamıştım.O zaman çok şanslısın arkadaşım.Şifa bal olsun.Kesin kediler kendilerine yapıldığını sandılar.Badaem'e bak asil kedim benim.İkinzide öptüm.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. Slm. Hiç duymamıştım ama ilginçmiş.
    Kızlarım için ademi göbişinden severseniz seviniriz :) Hoşçakalınnn!!!

    YanıtlaSil
  3. ŞANSLI cım ,bizde sizleri öpüyoruz canım:))

    Havlu dantel, göbiş okşandı uyuyor şu anda sıcaktan serilmiş durumda:)))

    YanıtlaSil
  4. elma-kavun-kivi nin tatları mı aboo annem 3ü 1arada kahve gibi nedir bu yahu :) Denemek gerek sultanım sağolasın tanıtım için

    YanıtlaSil
  5. Merhabaaaa...
    Hünnap çok ilginç geldi bana,bizim burda yol kenarlarında hünnapa benzeyen ağaçlar var.Meyvelerini hiç görmedim ama kontrol etmeliyim.
    kocamannn öpüyorum,hayırlı,lezzetli iftarlar.
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. duymuştum ben ama çok ayrıntılı bilgim yoktu. Araştırayım bir biz de dikeri z bahçeye

    YanıtlaSil
  7. İlk defa gördüm canım gerçekten değişik bir meyvesi var...Hayırlı iftarlar sizlere....

    YanıtlaSil
  8. Eda cım evet ama meyvenin ilk olgun hali için kurumuş halinde daha farklı tadı.

    Sevgilerimle, bak bakalım aynısıysa yaşadınız toplar yersiniz:))) sanada bereketli sofralar canım.

    ada ve deniz evet canım senin bahçede çok uygun ve havadar güzel olur.

    Tülin cim bende çok bilinemediğini düşündüğüm için bir açayımdedim oralarda belki aktar dükkanlarında kurusu vardır. sanada hayırlı iftarlar

    YanıtlaSil
  9. Ah ah, geçen sene bir fide alıp dikmiştim meyva bahçeme, ama bu sene otları biçerken yardıma gelen çocuk, orakla onu da biçivermiş :(( Bakıyorum belki gene dibinden sürer diye, olmazsa gene alacağım...Bereketli olsun fidanın:)

    YanıtlaSil
  10. Üzüldüm canım ,bilememiştir mutlaka. filizler bende emanet sayılır artık. vakti geldiğinde sahiplerine yeni bahçelerine gidecekler:)) teşekkürler inş. zarar görmezler ozamana kadar.

    YanıtlaSil
  11. Yaa nasılda gözüme aşina geldi bu meyveler, biryerler de gördüm muhtemelen de köy de diye düşünüyorum ama hiç yememiştim. Çok enteresan da bir ismi varmış "Hünnap" :) Ömrü uzun olsun ağacınızın..

    YanıtlaSil
  12. sevgili Nur hoşgeldiniz canım. görmüşsünüzdür bir yerlerde. farklı şekillerd söyleniyor adı da innap gibi. bizde evde innap diyoruz.

    YanıtlaSil
  13. Demek Badem üzerinde yürüyenlerden tırsıyor çok güldüm buna, yerim ben onu. Hünnap ağacının görüntüsü de çok güzel bu arada, fidesini Tire'de buldum bayramda alacağım inşallah, sevgiler...

    YanıtlaSil

Uğradığınız ve vakit ayırdığınız için çok teşekkürler.

AMİGURUMİ-ÖRGÜOYUNCAKLAR

BATTANİYELER

AÇIKLAMALI ÖRGÜLER ve VİDEOLAR

ŞAPKALAR BERELER

PATİKLER

ÇANTA-CÜZDAN-HEYBE (bags)

KEÇE ÇALIŞMALARIM

DURU'NUN CİCİLERİ